Studie- en adviesbureau energie & veiligheid

Energieprestatiecertificaat EPC

Wanneer van toepassing?

Sinds 1 november 2008 heeft U een Energieprestatiecertificaat (EPC) nodig bij de verkoop van een woning, appartement, studio of vakantiewoning. Op 01 januari 2009 werd dit ook verplicht bij verhuur.

Het EPC moet opgesteld worden door een erkende energiedeskundige type A zoals PL Consult bvba. Het EPC is tien jaar geldig, ook als het gebouw opnieuw verkocht of verhuurd wordt.

PL Consult bvba komt ter plaatse de woning inspecteren. Het dak, de muren, de vloer, de ramen, de deuren, de gebruikte isolatiematerialen, de verwarmingsinstallatie ... worden nagekeken en dienen als basis om de energiescore te berekenen. Tevens zullen tips gegeven worden om de woning energiezuiniger te maken.

De verkoper/verhuurder moet het EPC voorleggen aan de kandidaat-kopers of -huurders. Bij verkoop van een woning wordt het originele EPC overhandigd aan de nieuwe eigenaar. Vanaf begin 2009 zal in de notariële akte daarover ook een speciale clausule worden opgenomen. Bij verhuur krijgt de huurder alleen een kopie van het EPC, niet het originele rapport.

Zowel de eigenaar van de woning als de huurder of koper hebben er baat bij om een EPC te laten opstellen. Met de hoge energieprijzen raken woningen met een gunstig EPC wellicht vlotter en voor een betere prijs verkocht of verhuurd. De kandidaat-bewoner krijgt een idee van de energiezuinigheid van zijn de woning waarin hij geïnteresseerd is.

Wat doet PL Consult bvba?

Tijdens een bezoek ter plaatse wordt (indien geen as-built plannen ter beschikking zijn) de woning, studio, appartement, ... opgemeten. De installaties voor verwarming en sanitair warm water worden in kaart gebracht alsook eventuele ventilatievoorzieningen, zonneboilersystemen, ...

De gegevens worden in de daarvoor voorziene software verwerkt en kan het EPC-certificaat worden afgedrukt


PL-Consult bvba
Ing. Peter Van de Velde
Brouwershuis 19
3582 Koersel
België

011 45 16 22
0478 81 25 50
peter@plconsultbvba.be

ondernemingsnummer:
BE 0894.153.621


  • Verplichte keuring van riolering en afvoer afvalwater bij nieuwbouw en grondige verbouwingen sinds juli 2011.
  • PL Consult bvba nu ook erkend als ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A
  • Veiligheidscoördinatie reeds vanaf €350.
  • EPB-verslaggeving reeds vanaf €300.